Hoop, geloof en liefde

Gisteravond moest ik ineens denken aan wat ik vorige week zondag heb gezien. Maar daarover later meer, eerst de inleiding.
Wat een vreemde onwerkelijke tijd is dit. Het Corona virus houdt iedereen bezig. Oké, de een wat meer dan de ander maar je kunt wel zeggen dat het gros van de mensen de ernst van de situatie wel inziet. Zo ook ondergetekende. En ja dat gaat ook gepaard met een stukje angst.

Gisteravond (het is nu woensdag 22 april – de dag na dé persconferentie) zei ik nog tegen Kitty dat dit de eerste keer is dat ik echt een angstig gevoel krijg. Op dat moment kon ik het niet helemaal duiden, tot nu. Het is geen angst voor mijn bedrijf want dat komt wel goed, daar heb ik vertrouwen in. De noodhulp vanuit de overheid is heel fijn en helpt mij enorm. Natuurlijk moeten ook wij de financiën goed in de gaten houden maar acute paniek is er niet. Ik heb dus wel vertrouwen in de toekomst van mijn bedrijf na de corona. Nee, de angst zit hem onder andere in mijn gezondheid maar ook de onwetendheid van deze hele situatie. Natuurlijk heb ik daar al vaker over nagedacht maar gisteren zei Rutte iets waardoor er bij mij een soort van kwartje viel: “Deze crisis is een van de grootste, meest ingrijpende en meest bedreigende periodes die ieder van ons ooit zal meemaken”. Wat bij mij eigenlijk de meeste indruk maakte was de zucht die uit zijn tenen leek te komen.

Deze angst zorgt ervoor dat ik bang ben om nog zieker te worden door de kanker die in mijn lijf zit. Bang om geïnfecteerd te worden en anderen vervolgens te infecteren. Ook maak ik mij zorgen om de mensen om wie ik zielsveel geef. De onzekerheid van deze tijd is ook iets wat mij, en velen met mij neem ik aan, bezighoud. Inmiddels heb ik wel geleerd dat dit soort gedachtes absoluut niet helpend zijn. Dus ik probeer ze vooral te laten voor wat ze zijn, bange gedachtes. Het zijn wel deze gedachtes die sinds gisteravond met nog meer nadruk in mijn hoofd spoken.

Ik probeer mij vast te houden aan de Ekklesia van vorige week:
Afgelopen week was het Pasen. Normaliter gaan we naar de Ekklesia (onze kerk) maar vanwege de corona komt de kerk naar ons via Youtube. Franck Ploum, de voorganger, heeft in de stille zaterdag ‘uitzending’ een gesprek met Marina. Marina is een hele goede vriendin van ons en tevens docent levensbeschouwing. Een gesprek over Pasen dus een gesprek over hoop, geloof en liefde. Onderaan deze blog vind je de uitzending. Het is echt een aanrader om deze te kijken, of je nu kerkelijk gezind bent of niet. De overdenkingen zijn absoluut inspirerend te noemen.

Hoop, geloof en liefde dus.
Marina heeft het voornamelijk over hoop. Ik denk ook dat dat het belangrijkste is wat je kunt hebben. Hoop op een betere toekomst. Hoop op een betere wereld. Maar iets dichterbij, hoop op een snel herstel na de corona-crisis. Of nog dichterbij. hoop op een fantastische tijd die mij nog gegeven is. Hoop op genezing heb ik niet, daar durf ik niet (meer) in te geloven. Maar door de liefde en het geloof in een fijne toekomst, is mijn hoop dat we met zijn allen een mooie tijd tegemoet gaan. We moeten door deze barre en vreemde tijden heen maar aan het eind van de tunnel is er licht. Dat lichtpuntje is de hoop dat het allemaal weer “normaal” wordt.

In mijn beleving staan hoop, geloof en liefde dus hand in hand. Ongeacht of je een geloofsovertuiging aanhangt of niet want geloven doet iedereen. Of je nu gelooft in een God, in jezelf, in de ander of een combinatie van die drie … 😉

Buiten de angst en onzekerheid die ik voel heb ik dus ook hoop. Hopelijk (;-)) bij jou ook!

Het gesprek tussen Franck en Marina start bij 3:50.
https://www.youtube.com/watch?v=XTz7Kodf-ro&feature=youtu.be&t=229

 

3 gedachten over “Hoop, geloof en liefde

  1. Een heel moeilijke en onzekere tijd. We kunnen alleen maar hopen dat het over een paar maanden beter is en dat we wel een leuke familiedag kunnen hebben!!

  2. Een heel moeilijke en onzekere tijd. We kunnen alleen maar hopen dat het over een paar maanden beter is en dat we een gezellige familiedag kunnen hebben!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *